Одржана конференција „Храна „Без остатака пестицида““

Одржана конференција „Храна „Без остатака пестицида““

Да ли ми једемо храну или она једе нас?!

Дана 6.11.2023. године у Пољопривредном клубу у Београду је у организацији сертификационог теле „РМС 001“ д.о.о. и Грађанске иницијативе за развој села „Кладенац“, а уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, одржана конференција „Храна „Без остатака пестицида““.

На конференцији је било речи о изазовима са којима се суочавају како произвођачи хране, тако и потрошачи, а у смислу остатака средстава за заштиту биља (пестицида) у храни. С обзиром на то да су остаци пестицида у храни законски регулисани кроз дефинисање максимално дозвољене количине (МДК) остатака и МДК се дефинише за појединачне активне материје пестицида, остаје чињеница да ниједно законодавство на свету нема дефинисани максимални број активних материја које се могу наћи на једном производу.

img_20231106_114413Анализом прехрамбених производа се често могу наћи остаци више активних материја. Такође, човек током дана конзумира више различитих прехрамбених производа (хлеб, житарице, уље, поврће, воће, сокове и сл.). На тај начин смо свакодневно изложени утицају могућег великог броја различитих активних материја, односно тзв. „Коктел“ ефекту, кроз њихов кумулативни (збирни) и синергијски (здружени, појачани) ефекат. Иако су дати ефекти пре више од 10 година доказани и препознати као проблем од Европске агенције за безбедност хране (EFSA), још увек нису узети у обзир приликом дефинисања законског оквира из области остатака  пестицида и безбедност хране.

Оно што нас храбри је чињеница да је и у националном и ЕУ законодавству када је реч о храни за бебе и децу до 3 године старости дефинисано да она не сме да садржи остатке ни једног пестицида изнад 0,01 mg/kg.

Поставили смо питање: Зашто је дозвољено да храна за одрасле садржи остатке пестицида?

Понудили смо решење: Док питање остатака пестицида не буде решено на прецизнији и поузданији начин кроз законодавни оквир, Грађанска иницијатива за развој села „Кладенац“ и сертификационо тело „РМС 001“ д.о.о, потрошачима и најширој јавности су представили могућност производње хране „Без остатака пестицида“, сертификовану кроз приватну, добровољну шему сертификације. (Детаљније можете прочитати на следећој вези: „Без остатака пестицида“ Верзија 2)

Проф. др Слободан Миленковић

Проф. др Слободан Миленковић

Уводно предавање о утицају пестицида на човека и животну средину је одржао Проф. др Слободан Миленковић са Educons универзитета. Као осведочени практичар у пољопривредној производњи и научни радник, Проф. др Миленковић је низом примера из праксе и различитих истраживања показао различите ефекте пестицида на животну средину (земљиште, вода, ваздух), живи свет (инсекти, животиње и сл.) и човека.

Предавање „Стандард „Без остатака пестицида“ – од идеје до сертификата“ је одржао колега Никола Дамљановић из сертификационе куће „РМС 001“ који је детаљно представио процес сертификације хране „Без остатака пестицида“ и Систем за праћење остатака пестицида „Мање је више“, као правац одрживог развоја пољопривреде и тржишта хране.

Г. Никола Дамљановић, РМС 001

Г. Никола Дамљановић, РМС 001

Као доказ да је производња хране „Без остатака пестицида“ могућа, на конференцији су свој производна искуства изнели произвођачи сертификоване хране „Без остатака пестицида“.

Своје вишегодишње искуство у овој производњи је представио г. Влатко Бошковић који је више година водио производњу боровнице на имању „Плантажа Боровичек“ у Хрватској. Такође, искуство у имплементацији стандарда „Без остатака пестицида“ је говорила г-ђица Невена Момировић испред предузећа „Зелени хит“ из Београда. Њена садржајна презентација о изазовима у производњи поврћа и о достигнутим циљевима, сертификованом парадајзу, паприци и мини лубеници, је привукла пажњу свих присутних.

Саборно је лепше

Саборно је лепше

С обзиром на то да је Конференција привукла велики број стручњака из различитих сектора, како пољоприврде (пољопривредних саветодавних служби, пољопривредних произвођача, агронома, произвођача и дистрибутера средстава за заштиту биља и сл.), тако и из здравства, лабораторија, научних институција, малопродајних ланаца, екологије и привукла пажњу водећих медија који се баве темом производње хране, сматрамо да је циљ конференције постигнут.

Хвала свима који су својим присуством, личним трудом, питањима и коментарима допринели да дођемо до циља! Идемо даље!