Добродошли на конференцију „Храна „Без остатака пестицида“! Очекујемо Вас у понедељак 6.11.2023. године у 11 часова у Пољопривредном клубу у Булевару краља Александра 84 у Београду.

Проблем остатака пестицида у храни стар је колико и сама употреба пестицида. Ова тема сваким даном постаје све важнија услед бројних истраживања која доказују и откривају нова сазнања о њиховом штетном утицају на човека и на животну средину. Између осталог, остаци пестицида су и све чешћа препрека у међународној трговини, узрокујући велике економске губитке нашим пољопровредним произвођачима и штету привреди уопште.

  • Шта је производња хране „без остатака пестицида“?logo
  • Да ли је она данас могућа и како доћи до сертификованог производа „без остатака пестицида“?
  • Каква су искуства произвођача са производњом и сертификацијом „без остатака пестицида“ у Србији и земљама из окружења?

Позивамо Вас да по одговоре на ова и друга питања дођете на конференцију са темом „Храна без остатака пестицида“, коју организују сертификационо тело „РМС 001″ и Грађанска иницијатива за развој села „Кладенац“, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Због ограниченог броја места и благовременог обезбеђивања неопходних техничких услова молимо Вас да, најкасније до петка, 27.10.2023. потврдите своје присуство на овом догађају на е-маил адресу: tamara.damljanovic@bioagricert.org

Програм конференције:

11:00 – 11:10 Окупљање учесника, увод

11:10 -11:30 Утицај пестицида на човека и животну средину  (проф. др Слободан Миленковић, Educons Univerzitet, Сремска Каменица)

11:30 – 11:45 Стандард „Без остатака пестицида“ – од идеје до сертификата (Никола Дамљановић, оцењивач, сертификационо тело „РМС 001“ д.о.о.

11:45 – 11:55 Искуство у имплементацији стандарда „Без остатака пестицида“ (Невена Момировић, „Зелени хит“ д.о.о. Београд (Србија))

11:55 – 12:05 Искуство у имплементацији стандарда „Без остатака пестицида“ (Влатко Бошковић, „Плантажа Боровичек“ д.о.о. Петриња (Хрватска)

12:05 – 12:30 Питања и одговори, дискусија

12:30 – 13:30 Разно – дискусија уз освежење (кафа, пиће…)