САБОР ПРОМОТЕРА ПРОИЗВОДЊЕ БЕЗ ОСТАТАКА ПЕСТИЦИДА

САБОР ПРОМОТЕРА ПРОИЗВОДЊЕ БЕЗ ОСТАТАКА ПЕСТИЦИДА

kesa_2

Дана 23. фебруара 2021. године у Београду је одржан семинар Производња „Без остатака пестицида“. Ова обука је организована јер су купци свежег воћа и поврћа из ЕУ, а према истраживању које смо спровели међу произвођачима са којима сарађујемо,  заинтересовани за робу без остатака пестицида. Поред добијања производа са тзв. додатом вредношћу, овај принцип производње доприноси очувању здравља људи (храна без остатака пестицида) и очувању животне средине.

rokovnik-i-jabuka_sПрограм семинара је почео уводним излагањем г. Николе Дамљановића о Производњи „Без остатака пестицида“ – концепту, мотивима за његово настајање, тражњи на тржишту, историјату и садашњости. Никола Дамљановић је стручњак у пословима контроле и оцењивања квалитета и усаглашености са захтевима одрживих стандарда у примарној производњи (GlobalG.A.P., органска производња и сл.). Препознат је као професионалац који већи део свог радног времена проводи на терену и има способност да сагледа потребе произвођача и прерађивача. Г. Никола Дамљановић је, као човек који може да предвиди кретања на тржишту и у производњи, зачетник и идејни творац Система за праћење остатака пестицида „Мање је више“ и стандарда квалитета „Без остатака пестицида“.

О важности примена мера Интегралне заштите биља, а међу примарним мерама надгледању и праћењу, говорио је г. Драган Вајганд (Аgroprotekt d.o.o.). Г. Вајганд се више деценија бави пословима заштите биља и један је од водећих стручњака у области Интегралне заштите биља и мониторинга. Интернет сајт agroupozorenje.rs који ради под његовим руководством је широм Србије познат као добар алат за оптимизовање трошкова производње, а у смислу правовремене и одговарајуће примене средстава за заштиту биља. Многи произвођачи су нашли ослонац у информацијама које им пружа тај сајт.

О заштити биља у духу производње Без остатака пестицида, а у смислу алтернативних средстава за подизање имунитета и здравља биљака, било је четири предавача, који су испред својих предузећа представили различите препарате на природној основи. У сврху постизања циља овог семинара, заједничко становиште свих говорника је било да се током презентације истакну предности коришћења одређених препарата, да се поделе искуства из праксе и да се за конкретне  болести које представљају ризик у производњи одређених врста пронађу одговарајућа решења. Верујемо да је циљ постигнут обзиром на активно учествовање полазника семинара.

Говорници, према распореду презентација су били:

  • Г. Слободан Виријевић („Timings“ d.o.o.);
  • Г. Тешо Марковић („TMB Diamond“ d.o.o.);
  • Г. Небојша Момировић („Зелени Хит“ д.о.о.);
  • Г. Зоран Маричић („HOYA V.S.“ d.o.o.).

Употреба електролизоване воде је тема о којој се мало зна у пољопривреди. Г-ђа Александра Ивановић је испред предузећа „Ecolit“ d.o.o. говорила о примени електролизоване воде у свим фазама пољопривредне производње, укључујући и заштиту биља. Обзиром да вода која се користи у свим активностима пре бербе и након бербе великим делом може да утиче на квалитет производа, ова презентација је дала нов поглед питање квалитета воде.

jabuke-u-korpi_sУ завршној фази, г. Никола Дамљановић је представио стандард „Free From Pesticides Residues“, концепт и процес сертификације по захтевима стандарда, а који је осмишљен под окриљем Грађанске иницијативе за развој села „Кладенац“. Такође, представљени су резултати постигнути током прошле године. „Делта Аграр“ д.о.о. је први учесник Система за праћење остатака пестицида „Мање је више“ који је успео да произведе јабуке без остатака пестицида на имању у Челареву.

На основу реакција полазника и живе дискусије током разматрања студија случаја у производњи боровница, малина, купина и јабука без остатака пестицида, сматрамо да је семинар испунио своју сврху.

Хвала свима који су допринели да овај семинар буде успешан и на општу корист свих, и полазника и предавача.

Хвала „Делта Аграр“-у на указаном поверењу, као и вишегодишњој успешној сарадњи на заједничким подухватима у увођењу иновација у производњу.

Овај семинар и саборно окупљање стручњака из области производње без остатака пестицида су доказ да је могуће на једном месту окупити и конкуренте јер здрава конкуренција доноси добре плодове.

Хвала Вам што нам помажете да заједничким снагама доприносимо развоју села у областима у којима делујемо, и ви и ми.

Хвала свим учесницима јер су показали високу самосвест о својој безбедности и безбедности других људи. Семинар је одржан уз примењивање свих превентивних мера у вези Корона вируса.

Здрави били и у добру се поново срели! Уздравље!