Обука за ГлобалГ.А.П. стандард

Обука за ГлобалГ.А.П. стандард

Termin obuke: 4. mart 2019. godine.
Lokacija: Beograd, Hotel „Srbija“, Ustanička 127c.

Za sve dodatne informacije i Vaše prijave, možete nam se obratiti putem imejl adrese:
nena.nikolic@kladenac.rs

GLOBALGAP STANDARD, VERZIJA 5.1 PRAKTIČNA OBUKA ZA PROIZVOĐAČE VOĆA I POVRĆA GlobalGAP (poznat i po svom ranijem nazivu EUREPGAP) je međunarodni, privatni standard namenjen za poslovne svrhe (business to business – B2B standard). Osmišljen je i uveden od strane lanaca maloprodajnih objekata (Metro, Tesco, Delhaize, Edeka, Rewe, Spar, Lidl, Migros, Wallmart i dr.) za potrebe kontrole dobavljača poljoprivrednih proizvoda (uglavnom voća i povrća, ali kasnije i žitarica, kafe, čaja, mleka, mesa i dr.). Standard je nastao 1997. godine i od tada je prošao kroz mnoge izmene i dopune, objavljivanjem novijih verzija standarda. Trenutno je na snazi Verzija 5.1 ovog standarda.

Organizator obuke je Građanska inicijativa za razvoj sela „Kladenac“, a u saradnji sa sertifikacionom kućom „Bioagricert“. „Kladenac“ ima višegodišnje iskustvo u savetodavnim poslovima i uvođenju GlobalGAP standarda u različite proizvodne sisteme voća i povrća u Srbiji, dok se „Bioagricert“ poslovima sertifikacije po GlobalGAP standardu u Srbiji bavi još od 2008. godine, a osim Srbije prisutan je i u susednim zemljama (Makedonija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Slovenija, Bugarska). Tokom obuke će kroz slikovite primere dobre poljoprivredne prakse, na jednostavan i praktičan način, biti objašnjeni pojedini zahtevi standarda sa kojima proizvođači u svojoj praksi imaju najviše poteškoća. Naročito, obuka će se baviti GlobalGAP dodatkom GRASP (koji je sve češće zahtev trgovaca) i integralnom proizvodnjom i integralnom zaštitom bilja (poseban osvrt na način za dobijanje proizvoda bez ostataka pesticida).
Tokom obuke imaćete priliku da razjasnite sve nedoumice u vezi sa novim kretanjima na tržištu vezano za bezbednost hrane i GlobalGAP standard. Ova obuka se sprovodi sa ciljem kako bi prozvođači bili u mogućnosti da samostalno sprovode unutrašnje kontrole usaglašenosti sa GlobalGAP standardom, odnosno da održavaju svoju proizvodnju u skladu sa njegovim zahtevima.

Polaznici obuke dobiće potvrdu o pohađanoj obuci.