Светски Дан пчеле 20. мај

og-logo

Уједињене Нације су на Генералној скупштини УН у Њујорку дана 20. децембра 2017. године прогласиле 20. мај Светским Даном пчеле, усвајајући резолуцију коју је предложила Словенија, а коју су подржале све земље чланице ЕУ, Русија, САД и Кина.

Подршку иницијативи Пчеларског савеза Словеније пружио је и Савез пчеларских организација Србије (СПОС). Ова резолуција има за циљ да унапреди знања људи о значају пчела и других инсеката на одрживи развој и да упозори на различите претње са којима се суочавају, а једна од њих је тзв. нестајање пчела.

Пчеле и други опрашивачи имају пресудан значај у ланцу исхране на светском нивоу. Поред тога, према Међувладиној научно-политичкој платформи за услуге у биолошкој разноврсности и екосистемима (ИПБЕС), пчеле и остали опрашивачи обезбеђују економску корист у износу до 577 милијарди долара.

Инсекти су најважнији део многих екосистема и зато су добар показатељ здравља датог екосистема. Међутим, у последњих 30 година бројност опрашивача се у Европи драстично смањила, чак за три четвртине у заштићеним подручјима. Иако главни узрок још увек није јасан, многи научници упиру прстом у неоникотиноиде (група пестицида који се користе за уништавање штетних инсеката) и сматрају да је њихов допринос тренутном стању највећи. Ови често коришћени пестициди делују на нервни систем инсеката, на њихову тежину, као и на систем за размножавање. Често се користе за третирање семена пре сетве, али саме биљке усвоје мање од 20% хемикалије, док остатак оде у животну средину.

Научници су се упутили у Брисел како би упозорили доносиоце политика на негативни утицај пестицида на пчеле пошто се Европска Комисија припрема да предложи потпуну забрану неоникотиноида. Словенија је једна од првих земаља ЕУ које су забраниле употребу неоникотиноида још 2011. године.

Поздравне речи заменика Премијера Словеније и Министра пољопривреде г. Дејана Жидана након проглашења 20. маја Светским Даном пчеле: „Пчеле и други опрашивачи најзад имају место које заслужују, у смислу њиховог значаја за свет и човечанство. Проглашење Светског Дана пчеле доказује да постоји воља да се нешто предузме. Морамо чинити више од самих речи – морамо предузети конкретне активности како бисмо се више старали о пчелама и свуда промовисали развој пчеларства, укључујући и земље у развоју.“.

Извор: www.euractiv.com