Какав утицај има хигијена производње на безбедност производа?

Какав утицај има хигијена производње на безбедност производа?

DSCN2409

Пословица каже  – чистоћа је пола здравља. Више од 250 познатих болести настају као последица конзумирања хране загађене патогеним микроорганизмима и/или њиховим токсинима. У Србији се годишње помоћу законом прописаног епидемиолошког надзора региструје између 20.000 и 25.000 случајева оболевања од болести које се преносе храном.

Нама су из претходних година познате афере са Норо вирусом у нашим малинама. Од октобра 2015. године уведен је појачан надзор за увоз малина из Србије у ЕУ због Норо вируса. Норо вирус се преноси путем хране или воде која је загађена бактеријама фекалног порекла, као и додиривањем уста руком након додира загађених површина или предмета, блиским контактом са зараженом особом и сл. – дакле, још једна болест прљавих руку.

Како би се спречиле немили догађаји усред нарушене хигијене током производње,  радници морају бити обучени за правилну примену правила о хигијени и мора се вршити строги и стални надзор над спровођењем хигијенских упутстава у производњи, а нарочито током бербе, транспорта и руковања производима. У том смислу,  неопходно је обезбедити радницима опрему за прање руку (воду пијаћег квалитета, сапун и убрусе за брисање руку) и чисте тоалете у близини места рада.